vrijdag 19 september 2014

DAG 17: BRYCE CANYON NP - ZION NP

 Hallo iedereen!

Vandaag was echt een fantastische dag! We hebben weer rustig op de kamer ontbeten omdat het motel geen ontbijt voorzag. Maar geen nood, wij hebben bokes!
Rond een uur of 8 waren we weer uitgecheckt en op weg naar onze bestemming van vandaag, Zion National Park! De GPS gaf aan dat het een kleine 2uur rijden zou zijn. We zijn al meer gewoon =)
En inderdaad, 2 uurtjes en een tankstop later kwamen we aan in Zion NP. We lieten onze pas zien en kregen het gebruikelijk gazetje en informatiebrochure van het park in handen. In die brochure geven ze informatie over de verschillende wandelingen en activiteiten. Ik had thuis al opgezocht welke wandeling ik wou doen, en het is Angels Landing geworden! Ik had enkele GoPro filmpjes gezien op youtube en was direct verkocht. Een zware lange wandeling omhoog met een soort touwen parcous om tot op de top te geraken. En dat allemaal langs een klif van een berg met geen beveiliging!
Dus ik zocht meer info in het krantje over de wandeling. Het zou gaan om 9km in totaal (omhoog en omlaag) en je zou er zeker 4uur voor moeten uitrekken omdat het zo steil is. Michael en ik zagen het al helemaal zitten =)
Voordat we zover waren moesten we eerst nog met de auto door de Mnt Carmel tunnel, die toegang geeft tot het park. Deze tunnel is redelijk smal en er mag dus enkel eenrichtingsverkeer door. We moesten een 10 minuutjes wachten en toen mocht onze stoet vertrekken. Maar eens je door de tunnel bent wordt je aangenaam verrast door het uitzicht. Mooie hoge bergen en rotsen en heel veel groen ertussen. Just the way we likei t!
We vervolgden onze weg naar de parking aan het visitor center. Daar namen we ook de shuttlebus want in het park zelf mag je niet rijden met de auto. De shuttlebus brengt je tot aan verschillende startpunten van wandelingen. Erg goed geregeld allemaal en een pak beter voor het milieu. Geen vervuilende auto’s en ze moeten geen gigantische parkingen doorheen het park beginnen aanleggen.
De shuttles komen elke 10 minuten, dus in no time zaten we op de bus naar ons vertrek punt.
Het was ondertussen 11u30 en het begon warm te worden…  En wij, de zotten, gingen beginnen aan een zware wandeling…
Het begin van de wandeling is misleidend, de eerste 10 minuten is de wandeling vrij vlak en onder de bomen. Maar dan gaat het fors omhoog en zigzaggend de berg op (zie de foto’s voor betere uitleg).
In de warmte was dit echt zwaar. Na ongeveer een half uur kwamen we op een stuk pad dat in de schaduw lag en iets minder steil omhoog ging. Het gedacht dat we in totaal 4.5km omhoog gingen wandelen was echt ontmoedigend. Maar we hielden een goed tempo en stap voor stap gingen we er geraken. Onderweg kom je dan allemaal mensen tegen die al op hun terugweg waren en vriendelijk ‘hello, how are you’ zeggen… Ik kon niet meer doen dan mijn duim opsteken. Hier ging ik mijn zuurstof niet aan verspillen =)
We kwamen uiteindelijk aan de verticale trappen, dit was een echte kuitenbijter. Maar de kadans zat goed, dus we gingen door. En na deze beproeving zaten we op Scout’s Lookout. Dit is een vertrekpunt voor 2 verschillende wandelingen. Angels Landing  en West Rim. Wij gingen voor Angels Landing natuurlijk. Het uitzicht van Scouts Lookout was al super ik kon me alleen maar inbeelden hoe fantastisch het helemaal aan de top zou zijn. Na een korte stop voor drinken en powerfood (bokes) gingen we door. Hier begon het kettinggedeelte. Ik vond het al meteen spannend. Mijn sportschoenen hebben niet de beste grip op die stenen en de ketting waggelde nogal heen en weer. Maar Michael klom achter me en gaf me een zetje als ik ergens niet op geraakte. Lief hé! Zeker omdat hij op dit punt zowel de zware rugzak en de fototas droeg! Mijn berggeitje <3
Het meeste enge aan dit stuk vond ik dat het een tweerichtingsverkeer was. Dus langs het supersmalle rotspaadje met een ketting als enige beveiliging, moest zoveel iedereen omhoog als naar beneden. Maar iedereen was heel vriendelijk en lieten elkaar de ruimte om voorzichtig te passeren en hielpen zelfs als je er ergens niet op of af geraakte.
Na ongeveer 45minuten klauteren op dit enge stuk bereikten we de top! En man, wat was het die 5 hartinfarcten waard! Het uitzicht was subliem! Ik had wel enkele minuten nodig om op adem te raken, want het 2uur omhoog klimmen kruipt niet in je koude kleren. We namen enkele foto’s, dronken veel water en aten nog een koekje. Nadat we nog wat van het uitzicht hadden genoten begonnen we aan onze rit naar beneden. Dit was misschien nog wel het griezeligste van allemaal. Want nu moest je sommige stukjes naar beneden springen en zoeken naar goede plekjes om je voeten te plaatsen.  De rest van de wandeling naar beneden was aangenamer dan naar boven. Maar bedenk je, 4.5km naar beneden voel je toch ook in je knieën en bovenbenen. Al was dit wel een fijner gevoel dan het naar boven wandelen. Op onze wandeling naar beneden raakten we ook aan de praat met een Amerikaans koppel dat iets achter ons liep in de heenweg. Ze waren van Brooklyn afkomstig en konden ons New York erg aanraden.. Staat genoteerd! Ze waren erg goedlachs, was ons op weg naar boven ook al opgevallen. De vrouw sprak ook enorm goed Frans en kenden wel wat van Europa en België. Nadat we al pratend beneden aankwamen, besloten het olijke duo om even in de rivier te plonsen. De kleren gingen uit (enkel het ondergoed bleef aan! Thank god) en ze gingen in het water liggen. Wij netjes de schoenen uit en pootje baden… en daar bleef het bij =)
Na deze zware rit reden we een shuttle halte terug en gingen lunchen aan de Zion Lodge, dit is denk ik zowat het enige waar je kan eten en overnachten in het park. We kochten beide een drankje en een grote pot yoghurt met verse aardbeien (wat gezond van ons.. en dat in de USA) en gingen dit op het graspleintje opeten. Echt gezellig en rustgevend.
Na onze lunch besloten we dat we nog energie overhadden om een andere kleine wandeling te doen. We kozen Weeping Rock. Dit is een korte (half uurtje heen en terug) wandeling die leid naar overhangende rots waar continu water langsheen stroomt. Naast onze wandeling deze middag viel de Weeping Rock een beetje in niets… Maar niettemin mooi. We kozen nog een andere gemakkelijke wandeling uit naar de Lower Emerald pool. Was me dit een tegenvaller! Het was gewoon een vies poeltje bruin water! Al een geluk was de wandeling vlak en kwamen we op de terugweg een mini-bambi tegen. Onze energie was nu echt op en namen de shuttlebus terug naar de parking. Na 5 minuten waren we met de auto aangekomen in ons hotel van de nacht. Na een deugddoende douche gingen we op zoek naar iets om te eten. Het Mexicaanse restaurantje over de deur sprak ons wel aan. En we hebben fantastisch lekker gegeten. We kregen chips en salsa als aperitief en dat smaakte na zo een uitputtende dag supergoed. Michael bestelde taquitos en ik nam de special super burrito. Niet nodig om te zeggen dat Michael nog de helft van mijn super burrito heeft binnengespeeld ;) Uiteindelijk betaalde we tax en tip incl net 30 dollar. Omgerekend 22euro.
En zo ’s avonds op het terrasje met de lichtjes maakten het erg gezellig. Perfecte afsluiter voor een perfecte dag!
Morgen gaan we naar Las Vegas. We kijken er naar uit!

Tot morgen!!

Xxx
Natasja

Het weer: 30 graden
Aantal foto’s: 250
PS: Hier een youtube link waarop je misschien beter kan zien hoe griezelig de wandeling is.
Op deze wandeling zijn trouwens sinds 2004 al 6 mensen omgekomen...